joi, 30 septembrie 2010

bdm: bdm: bdm: bdm: bdm#links

MUNTII SEMENICULUI

Muntii Semenic fac parte din grupul muntos al Muntilor Banatului apartinand de lantul muntos al Carpatilor Occidentali. Pozitia lor deosebita - se ridica brusc si domina cu cei doar 1445 metri altitudine împrejurimile - le-a conferit denumirea de "acoperisul Banatului", desi nu constituie nici pe departe cel mai înalt masiv muntos al acestei parti a tarii.
Situat în sud-vestul României, accesul cu masina pe Semenic este facil. Turistul poate alege între doua cai de acces: Resita - Cuptoare - Valiug (Franzdorf) - Pasul Prislop - Semenic; sau Caransebes - Slatina Timis - Brebu Nou (Weidental)- Trei Ape - Pasul Prislop - Semenic.Distanta este aproximativ aceeasi. Trebuie mentionat faptul ca în timpul iernii se prefera varianta prin Resita. Ultima portiune a drumului de acces (Pasul Prislop - Semenic - 8 km) parcurge o diferenta de altitudine de 400 m.
Vârfurile masivului formeaza un triunghi: Semenic (1445 m), Piatra Goznei (1447 m) si Nedeia (1439m), astfel încât de pe oricare dintre ele se pot vedea celelalte doua.
Platoul imita pasunile alpine, cu suprafete mari de iarba si în rest vegetatie putina. La marginea platoului începe padurea mixta, bradul, fagul, molidul crescând împreuna. Aici sunt localizate si izvoarele râurilor ce izvorasc din Muntii Semenicului: Bârzava, Nera si Timis. Timisul se formeaza din trei afluenti, si anume pârâurile: Molid (Gradistea), Semenic si Brebu. Aici, la izvorul geografic al Timisului, se afla lacul de acumulare "Trei Ape".

Apele care izvorasc în masivul Semenic au fost conectate înca din secolul al XIX-lea prin intermediul unor canale într-o retea hidrografica. Respectivele canale mai exista si astazi, unele dintre ele fiind înca functionale. În 1909 s-a construit lânga Valiug digul care a format lacul de acumulare Breazova, unul dintre primele de acest gen din România. În 1947 s-a început amenajarea lacului "Gozna", iar câtiva ani mai târziu s-a amenajat lacul "Trei Ape", digul fiind asezat la confluenta celor trei pârâiase.
Muntele Semenic, desi nu este înalt, se caracterizeaza printr-o abundenta deosebita în zapada. Din punct de vedere statistic aici exista un strat compact de zapada timp de 6,5 luni pe an, iar grosimea stratului se mentine 3-4 luni pe an la peste 1 m, chiar si în iernile mai sarace în zapada.
Cu toate acestea clima este blânda si usor suportabila, chiar si pentru copii mici. În timpul iernii temperaturile se situeaza între -25°C pâna la +6°C, vara între +10°C si +25°C.
Datorita proprietatilor descrise mai sus (multa zapada, clima blânda, acces facil, posibilitati de drumetie si excursie), Semenicul constituie un îndragit obiectiv turistic atât pentru sejururi cât si pentru excursii.
Exista diferite posibilitati de cazare: cabane, hoteluri, vile. Complexul de vile BIRTA constituie, datorita investitiilor substantiale efectuate, cea mai moderna baza de cazare, nu numai din aceasta zona, ci si din întreaga tara, el oferind sejururi la standarde vest-europene chiar si celor mai pretentiosi turisti.




Muntele Semenic . o oaza de sănătate

Conform statisticii elaborate de Organizaţia Mondiala a Sănătăţii, aflăm ca peste 80 % din români acuză efectele cronice ale stresului. Mai pe inţelesul tuturor, patru cincimi, adica vreo 16 milioane şi ceva din populaţia ţării, este efectiv cu nervii la pământ. Pentru că, zice un oracol din zilele noastre "abia atunci, când pe pamânt va fi disparut şi ultimul fir de iarbă iar apa va deveni un obiect de lux, omul îsi va da seamă ca nu poate mânca banii...".

Se spune că după ce Dumnezeu a săvârşit Terra noastră şi a împărţit pământul la toate popoarele lumii, i-ar fi uitat pe bănăţeni, aflaţi undeva la o margine de ţară. Când aceştia s-au dus cu jalbă la proţap, Dumnezeu le-ar fi zis : Impărţirea fiind deja făcută, nici chiar eu nu mai pot să schimb ceva ! Dar, ca să vedeţi că n-am vrut să vă nedreptăţesc am să vă dau bucată de pământ pe care mi-am oprit-o mie (în timpurile acelea Dumnezeu mai umbla pe pământ !). Şi le dărui Munţii Semenicului ..... .

Din care unii oameni de bine înceracă cu succes să facă raiul de pe pământ.

Un grup de motociclişti canadieni şi elveţieni, exact cei care în ţara lor dispun de intinse spaţii muntoase şi de zăpada veşnica, au vizitat Muntele Semenic, fiind cazaţi la Complexul BIRTA din aceasta staţiune montana. Dupa prima noapte de dormit pe saltele cu perna pe apă (Birta Group fiind singura firma din România care dispune de astfel de utilităţi hoteliere), turiştii au afirmat că în acest vârf de munte, natura, covârşitor de frumoasa, aminteşte parcă de facerea lumii ... .Afirmaţia a venit din partea unui grup de 4 femei şi 6 barbaţi care erau de doua luni pe drum, cu motociclete, strabatând între 600 şi 800 km pe zi. Majoritatea traseelor o formau drumurile de ţara, neasfaltate, acţiunea şi scopul fiind de «off road».

Buna dispoziţie şi vioiciunea acestor calatori veniţi de pe alte continente şi ţări, vizibila la micul dejun vegetarian consumat la primele ore dupa rasaritul soarelui, dupa doar 6 ore de somn pe Muntele Semenic a surprins gazdele, mai ales ca somnul a fost precedat de o cina consistenţa, care s-a întins pe parcursul a peste 4 ore, caracteristica foamei de lup dupa o zi de alergătură pe drumurile desfundate ale României mioritice. Spre mirarea dar şi bucuria bucatarilor care au lucrat ca pe banda rulanta dar şi-au văzut munca preţuită şi spre disperarea gazdelor, obişnuiţi ca masa principala trebuie musai să fie cea de prânz, ingrijoraţi de eventualele efecte secundare ale orgiei culinare. Dar, spre satisfacţia tuturor, nimic din mahmureala tipica dupa o cina grea, prelungita, oaspeţii spunând ca au avut o noapte fara vise.

Mergând pe firul acestor impresii, care nu sunt singulare la Complexul BIRTA de pe Muntele Semenic, s-a intrat "în substanţa", cu scopul de a se descoperi daca efectul reconfortant de excepţie se datoreaza în exclusivitate unui antic miracol al dormitului pe saltele cu apa, încălzite prin energii naturale sau convenţionale (v. şi http.//www.turismromania.ro/pataparo.html ) sau are şi alte explicaţii. Cercetând mai adînc, am aflat că Muntele Semenic, este din timpurile imemorabile cunoscut ca generator de energie şi sanatate prin însaşi configuraţia sa naturala . imense paduri de brad, pin şi molid.

A nu se uita că la doar câteva minute de mers pe jos, în Munţii Semenicului se află cea mai mare rezervaţie de fag din Europa ! Pomii seculari au fost deja obiectul unor studii pertinente ale ecrcetătorilor germani, francezi şi italieni.

În timpul ascensiunii muntelui, cu maşina sau pe jos, se poate observa că în atmosfera pluteşte o ceată, dând călătorului senzaţia că pluteşte prin nori. Acest fenomen dovedeşte de fapt existenţa în atmosfera a uleiurilor volatile eliberate în cantităţi uriaşe la altitudini de peste 1200 m, dar acoperite de pinacee. Uleiurile degajate in aer sunt cunoscute sub denumirea de AEROSOLI, ele reprezentând de fapt un imens sanatoriu naturist, indicat în tratamente fără pastile, tratament benefic pentru cei sensibili la răceala şi dătător de sănătate pentru cei cu afecţiuni respiratorii. Şi nu numai!

Aerosolii au efecte miraculoase asupra persoanelor stresate, surmenate intelectual, ele fiind benefice in afecţiuni tipice managerilor si oamenilor de afaceri. Aerosolii acţionează pozitiv şi asupra persoanelor suferinde de rinite, sinuzite, amigdalite. Iar exemplele ar putea continua..

Medicamentul miraculos este ALTITUDINEA, prin simpla urcare a muntelui realizându-se acţiunea vindecătoare, terapeutica asupra corpului uman.
Astfel, la altitudinea de 300-800 m peste nivelul mării (blândul climat de deal), efectul este liniştitor, recomandat celor care au insomnii, sufera de acuta nervozitate sau celor care acuza gastrite hiperacide şi ulcer (boli cunoscute cu un pregnant substrat nervos). Practic, ieşind din Reşiţa (de la altitudinea de 230 m), păşind în prima localitate, Cuptoare, situata la peste 300 m altitudine, începe o cura de sănătate pentru corpul şi sufletul turistului montan. Intre 600 şi 1200 m, deci incepând cu parcurgerea porţiunii de drum de la Văliug şi pâna la Pasul Prislop, întâlnim climatul subalpin, recomandat persoanelor astenice, epuizate, care au nevoie de o revigorare rapida. Climatul este recomandat şi anemicilor, hipertensivilor dar în mod special celor astmatici, contraindicaţii fiind doar în cazul celor cu afecţiuni cardiace grave sau persoanelor cu manifestari febrile.
In sfîrşit, între 1200-1800 m altitudine întalnim climatul alpin aspru, indicat persoanelor având afecţiuni acute, tratament excepţional pentru persoane anemice, astenice sau suferinzilor de infecţii pulmonare recidivante. Este zona de la care se poate observa efectul de fortificare, recomandat sportivilor de performanţa sau celor care vor să obţină mai mult pentru propria lor sănătate.Altitudinea ca agent terapeutic este influenţată de numeroase elemente naturale: astfel, aromele muntelui, de fapt rezultatul "respiratiei" plantelor, care în acest mod elibereaza secreţii, au efectul de combatere, în anumite condiţii chiar de neutralizare a bacteriilor, viruşilor, ciupercilor parazite. Aceleaşi arome stimuleaza sistemul nostru de imunitate, întărirea căruia se realizeaza prin ionii negativi şi inhalarea oxigenului mai pur decât cel din zonele joase sau citadine. Deasemeni, se produce o echilibrare endocrina, ceea ce în mod spontan duce la o buna dipoziţie şi implicit la creşterea apetitului sexual, prin efectul afrodisiac natural.

Alţi factori benefici sunt lumina, silentiozitatea locului, puritatea aerului. Plimbările diurne sau nocturne pe Muntele Semenic, departe de tumultul civilizaţiei, la adăpost de nebunia şi nocivitatea marilor aglomerari urbane, au efectul unor dusuri de lumina (Light therapy) care se realizează asupra terminaţiilor nervoase fotosensibile, instalate pe pielea umana. Tratamentul în sine, în speţa destul de nou printre hotelierii din ţară, este cunoscut şi sub denumirea de chromotherapie, efectuat în toate culoruile curcubeului, pe cale naturală sau prin sauna disponibila la Complexul BIRTA de pe Muntele Semenic. Liniştea, care îmbie la somn odihnitor, regleaza procesele mentale, estompeaza emoţiile.

Despre persistenta bronzului de munte nu mai trebuie insistat, se ştie că acesta este nu doar benefic, ci, estetic privind, mai profund şi mai pertinent, în speţa de durată. Să nu uităm că pe lânga efectele terapeutice, Muntele Semenic încânta ochiul şi bucură sufletul, având un rol extraordinar în a-i face pe oameni mai buni, mai performanţi, mai întelepţi, în esenţa mai aproape de Dumnezeu.

Pentru cei ce vor măcar pentru o zi să se deconecteze de la grijile citadine şi tumultul modern, pentru cei ce vor sa-şi reîncarce bateriile, este suficienta o simplă călătorie pe Muntele Semenic.
Semenic, judetul Caras Severin
Statiunea turistica Semenic este situata in muntii cu acelasi nume. Muntii Semenicului reprezinta cea mai importanta subunitate a Muntilor Banatului. Fac parte din grupa sudica a Carpatilor Occidentali, culminand cu virful Piatra Goznei (1447 metri) si virful Semenic (1445 metri).

Complexul turistic se gaseste la peste 1400 m altitudine, intre virfurile Piatra Goznei si Semenic.

Cu toate acestea clima este blanda si usor suportabila, chiar si pentru copii mici. In timpul iernii temperaturile se situeaza intre -25 grC pana la +6 grC, vara intre +10 grC si +25 grC.

Pentru a ajunge in statiune turistul poate alege intre doua cai de acces. Prima prin Resita - Cuptoare - Valiug (Franzdorf) - Pasul Prislop - Semenic, iar a doua prin Caransebes - Slatina Timis - Brebu Nou (Weidental) - Trei Ape - Pasul Prislop - Semenic. In timpul iernii este de preferat sa fie folosita varianta prin Resita.

In situatia in care avem informatii, in partea stanga a prezentarii gasesti:

agentii de turism din Semenic
hoteluri, pensiuni, vile, moteluri, cabane, camping din Semenic
oferte de cazare si sejururi, excursii si circuite, transport, rent a car in Semenic
restaurante, pizzerii, fast food, cofetarii, catering din Semenic
baruri, cluburi, discoteci, night club-uri, cafenele din Semenic
oferte de craciun, revelion si ski in Semenic Deşi Munţii Semenic nu sunt inalţi, natura peisajului deosebit de expresivă şi originală, numeroase obiective turistice, diversitatea atracţiilor şi condiţiilor de confort, pentru vizitatorii şi iubitorii drumeţiei fac din ei o regiune de excepţie in cadrul spaţiului geografic al Carpaţilor Româneşti. Munţii Semenic concurează numeroase masive carpatice cu medii de 1800-1900 m.

Munţii Semenicului fac parte din grupa sudică a Carpaţilor Occidentali, culminând cu Vârful Piatra Goznei (1447 m) şi Vârful Semenic (1445 m) şi reprezintă un important nod hidrografic – „castelul de apă al Banatului” – din care izvorăsc Timişul, Nera, Bârzava etc.

Desfăşuraţi ca o dorsală orientată de la nord-nord-est catre sud-sud-vest, Munţii Semenic prin infăţişare altitudine şi masivitate reprezintă cea mai importantă subunitate din regiunea montană a Banatului, având interfluvii inalte cu infăţişări de poduri largi şi foarte puţin vălurite, păstrând forme de relief cu aspect ruiniform (câteva vârfuri slab conturate şi inecate in blocuri de rocă degradată), generate de procese inghet-dezghet, acţiunea zăpezii şi a ploilor.

2. Poziţia geografică, trăsăturile de ansambluşi limitele Munţilor Semenic

Marcând nucleul orogenului regional, Masivul Semenic se află incadrat pe trei laturi de arii depresionare si culoare tectonice adânci. Numai la margina de vest, la contactul cu Munţii Aninei, unde văile Bârzava si Poneasca au trasee de sens opus, se remarcă o notă de discontinuitate geomorfologică mai limitată, uneori cu evidente caractere de tranziţie.

Flancarea lui periferică de trepte când mai largi şi cu denivelări ponderate, când mai înguste şi cu sectoare de abrupturi I-au conturat, împreună cu arealele joase, inconjurătoare, aspectul de bloc basculat de tip horst, imprimând fizionomiei de ansamblu înfăţişarea de masiv montan, cu toate că înălţimile sale maxime nu ating valoarea de 1450 m.

Infăţişarea asimetrică a muntelui, este dată de dubla trăsătură morfogenetică. Asimetria pe directia nord-sud se evidentiaza prin denivelarea care se inscrie intre compartimentul mai jos, Muntele Nemanul, care la rândul său coboară în trepte prelungi spre valea largă a Timişului şi partea sudică, alcătuind un soclu mai ridicat, care constituie Semenicul Inalt, in cadrul căruia se află situate cele mai mari altitudini.

El cade destul de abrupt spre depresiunea intramontană Gărâna-Brebu Nou, dincolo de care coboară prin trepte prelungi spre valea Nerei ce strabate aproape axial Depresiune Bozovici. Compartimentul sudic formează cumpăna hidrografică principală a Banatului, din care pornesc în toate direcţiile râuri cu ape bogate şi repezi – Timişul, Bârzava, Nera, Mehadica etc., pe care sunt axate căi magistrale de circulaţie. Văile lor mult adâncite au accentuat nota de individualizare şi caracterul de bloc suspendat al Munţilor Semenic. Anka Birta si Fratii Milos – Colaj sote 1 NOU

Descarca mai multa muzica
Anka Birta si Fratii Milos – Colaj sote 2 NOU
Anka Birta si Fratii Milos – Colaj sote 1 NOU
Anka Birta si Fratii Milos – Colaj nunta NOU p p p p p p p p p
Anka Birta si Fratii Milos – Colaj de petrecere NOU
Anka Birta si Fratii Milos – Colaj ardelene 2 NOU
Anka Birta si Fratii Milos – Colaj ardelene NOU
Anka Birta si Fratii Milos – Am o fata ca o floare Cine are mama n lume
Anka Birta si Fratii Milos – Ardeleana                                                                                                            Sponsorul Bloogului... Radio – ZU Farsa Cal Troian si Pur Sange
Posted on 11 August 2010

Radio – ZU Farsa Cal Troian si Pur Sange

Taguri:Cal, Farsa, pur, Radio, Radio 21, radio [...]

Tags: Cal, Farsa, pur, Radio, Radio 21, radio 21 live, radio guerilla, radio live, radio manele online, radio romantic, radio zu download, radio zu farse, radio zu l, radio zu live, radio zu live online, radio zu online, radio zu top, radio zu top 40, radio zu.ro, radio zuu, sange, Troian

Niciun comentariu: